לשיחת ייעוץ

סנקציה כספית בהפרת זמני שהות לאחר גירושין או פרידה

קיום זמני השהות במסגרת האחריות ההורית לאחר גירושין או פרידה הוא לא המלצה אלא חובה שמוטלת על ההורים מכוח החוק וזכות טבעית של הילדים. כפועל יוצא מכך, הפרת זמני שהות באופן סדרתי (בניגוד למקרה חד פעמי) היא לא עניין שצריך לעבור עליו לסדר היום. בראש ובראשונה בשביל הילדים הזכאים לקיים קשר בריא ואוהב עם שני הוריהם.

אל תתעלמו מהפרת זמני שהות והשתדלו לטפל בסוגיה עוד בראשיתה. התחילו בהתרעות ושמרו תיעוד של הדברים. אמנם לא צריך לרוץ "מאפס למאה" על כל הפרה נקודתית אבל חשוב לדעת שהפרות קטנות ("פה ושם") עלולות להפוך להרגל.

זכרו! אתם לא צריכים להרגיש לא בנוח כשאתם מבקשים לראות את הילדים ומן העבר השני זו זכותכם שבן הזוג לשעבר יישא בנטל ולא ישאיר אתכם "לבד במערכה". אחריות הורית לא כוללת רק חופשות וחגים אלא גם את השגרה היומית.

האם אפשר להטיל סנקציה כספית בהפרת זמני שהות? אפשרי, אך לא בהכרח מיטבי. הדבר תלוי בנסיבות. להלן ההסבר והגישה שלנו במשרד עורכי דין אמיר זבולון.

הפרת זמני שהות, מדוע זה קורה?

כל מקרה שונה מקודמו. מתוך ניסיון הרב שלנו בתחום, המשתרע על פני כ-20 שנה, אנחנו יכולים להעיד שבד"כ הסיבות להפרת זמני שהות הן (פעמים רבות זה גם שילוב, כמובן):

  • ריבוי שעות עבודה וקושי כלכלי.
  • מקומות מגורים מרוחקים.
  • שינוי נסיבות – חלוקת זמני השהות שנקבעה לא מתאימה לנסיבות החיים החדשות.
  • סכסוך עצים בין ההורים שלא מסוגלים לתקשר.
  • מצב רפואי של אחד מההורים או של בן משפחה.
  • חוסר גמישות ונוקשות של זמני השהות שמהווים קרקע פוריה להפרות.
  • קושי של אבות להיות "לבד" ילדים בגילאים רכים.
  • קושי של אמהות לתת אמון באב (או קושי הפוך).
  • חשד מהתנהגות לא נאותה (כמו אלימות פיסית או מילולית) ועוד.

כמובן שלעתים קרובות, לצערנו, הדברים קשורים גם לכעסים ורגשות שליליים בין ההורים, וניסיון "לפגוע" בהורה השני על גב הילדים (במודע או שלא במודע).

הגישה שלנו

בכל נושא שקשור לדיני משפחה ובמיוחד בהיבטים שנוגעים לילדים, אנחנו נוקטים במשנה זהירות. מצד אחד, אם אפשר לפתור את המחלוקת בדרכי פשרה והסכמה, כן ייטב. מאידך יש לא מעט כלים שאפשר לנקוט בהם בכדי להתמודד עם הסיטואציה.

במשרד עורכי דין אמיר זבולון, העוסק בדיני משפחה מזה כשני עשורים, אנחנו יכולים להעיד שראינו כבר (כמעט) את הכל. כשאנחנו נדרשים לתת מענה להפרת זמני שהות, הגישה שלנו משלבת מקצועיות ורגישות.

אנחנו מבינים שהקטינים לא צריכים להיות חלק מהסכסוך ושהקול שלהם לא תמיד נשמע. לכן, מעבר לשירות שלנו ללקוח או ללקוחה אנחנו משתדלים לשמש כידם הארוכה של הילדים למען קיום זכויותיהם. אם אפשר על ידי השגת פשרה והסכמות בין ההורים, וככל שאין מנוס מכך, עם כלים משפטיים במהירות ובאפקטיביות.

לעתים קרובות הפתרון הוא בהקדמת תרופה למכה. דהיינו, קביעת זמני שהות בהסכם גירושין באופן שמתאים לנסיבות, לצדדים, לצרכי הילדים, עכשיו ובעתיד. כולל מנגנונים ברורים לשינויים תוך כדי תנועה. כשהדברים מוגדרים מראש וכשהניסיון של עורכי הדין שערכו את ההסכם בא לידי ביטוי, פוחתים משמעותית הסיכויים להפרות. הגישה הזו נכונה גם במצבים שבהם אין מנוס משינוי זמני השהות בגלל הפרות וקביעת הסדרים חדשים.

סוגים שונים של הפרת זמני שהות:

  • סירוב לתת לילדים לפגוש את ההורה – סירוב של אחד מההורים לתת לילדים לפגוש את ההורה השני. בין אם בהערמת קשיים שונים (אפילו קטנוניים) ובין אם במניעה מוחלטת.
  • אי קיום מפגשים מצד הורה – אחד מההורים לא נושא באחריות ההורית שחלה עליו. למשל: מבטל מפגשים עם הילדים, מאחר באופן קבוע, מבטל ברגע האחרון, "נעלם" ולא יוצר קשר, משנה תדיר את לוחות הזמנים באופן בלתי מתחשב וכדומה.

שתי הסיטואציות יכולות לגרום להתפתחות של "ניכור הורי" שהיא תופעה שבה אחד מההורים "מסית" את הילדים כנגד בן/בת זוגו לשעבר ונוצרת אווירה שהילדים לא מוכנים לקיים את הקשר. חשוב לציין שהפרת זמני שהות פוגעת גם בהורה שהילדים אצלו, כאשר האחריות ההורית מוטלת באופן בלתי שוויוני על אחד מהצדדים.

מה אפשר לעשות כנגד הפרת זמני שהות?

  • הטלת סנקציה כספית על הצר המפר, כולל סנקציות למעשים בעבר.
  • שינוי מהותי של זמני השהות.
  • שינוי האחריות ההורית (מה שהיה קרוי בעבר שינוי משמורת).

האם סנקציה כספית היא הפתרון?

סנקציה כספית היא אופציה אבל לא תמיד הפתרון האידיאלי. כך גם קיימות גישות שונות במערכת המשפט בישראל לגבי הטלת סנקציה כספית על הפרת זמני שהות.

לצד גישה שרואה בסנקציה הכספית כלי אפקטיבי, יש שופטים שסבורים שהטלת קנס כספי עלולה דווקא להסלים את המצב. כולל עד לרמה שבה אחד מההורים "פוטר" את עצמו מהקשר עם הילדים על ידי תשלום כספי (אם יש לו את המשאבים לכך). בתי המשפט לא נוקטים בסנקציה כספית כצעד ראשון אלא בהתאם לנסיבות.

מצד שני, ברור שסנקציה כספית עשויה להיות אפקטיבית. יש בה כדי למנוע הפרות של זמני השהות ובכך, אולי, לפתור לא מעט בעיות נוספות (שייתכן שהפרת זמני השהות היו סימפטום שלהן). מלבד סנקציה כספית ישירה, בתי המשפט יכולים גם לשנות את דמי המזונות בגלל שינוי בזמני השהות באופן שמטיל נטל כלכלי גדול יותר על הצד שאיננו מקיים את חלקו.

האם לפנות למשטרה? הורים רבים סבורים שפנייה למשטרה היא דרך המלך במקרים של הפרת זמני שהות ולעתים קרובות טוענים אפילו לחטיפת ילדים למרות שהדבר רחוק מהמציאות. ברור שלא מדובר בתחליף לפתרון משפטי אמיתי. המשטרה יכולה לסייע אבל ברוב המקרים יהיה זה מענה נקודתי בלבד. ככל שהבעיה לא תיפתר מהשורש, סביר להניח שאירועים יחזרו על עצמם.

לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות התקשרו: 

או כתבו לנו מייל ונחזור אליכם

קראו מידע נוסף בנושא סנקציה כספית בהפרת זמני שהות לאחר גירושין או פרידה

התרת עגינות עגינות היא מצב של איש או אישה הנשואים כדת משה וישראל שאחד מבני זוגם נעדר ולא ידוע מקום הימצאו – אם הוא חי או מת, והם אינם יכולים…

...
לעיתים לאחר אישור הסכם גירושין, אחד מהצדדים בוחר שלא לקיים את התחייבויותיו וכך בעצם הפרת התחייבויותיו הוא גורם נזק לצד השני. לעיתים בני הזוג פונים לגירושין בהסתמך על העקרונות אותן...

מרוץ סמכויות הוא מונח שנולד מכורח המציאות המשפטית במדינת ישראל. בעצם מדובר בסוג של טקטיקה שבה משתמשים בני זוג בכדי להשיג זכויות מסויימות במהלך הגשת תביעת גירושין בערכאה משפטית מסויימת….

...

צרו קשר

הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית, ללא כל התחייבות.

דילוג לתוכן