לשיחת ייעוץ

זכויות הגבר בגירושין

מה הן זכויות הגבר בגירושין ומה המגמות שקובעות אותן? במאמר הקצר הבא נסביר לך אודות הזכויות המרכזיות שלך בגירושין ונבהיר (כמובן) את החשיבות שבפנייה לייעוץ משפטי בהליך הגירושין.

לפני הכל, כמה דגשים עיקריים:

  1. הליך גירושין הוא לא מסע נקמה אלא שלב בדרך לפרק הבא בחייך שטומן בחובו גם דברים חיוביים.
  2. כל צעד משפיע. שקול היטב כל צעד שאתה עושה ואם אתה מתלבט, המתן והתייעץ.
  3. מזונות ילדים הם חובה שמוטלת כמעט רק עליך אבל בניגוד לעבר, בקביעת מזונות מתחשבים כיום ביכולות הכלכליות של שני הצדדים.
  4. חלוקת זמני השהות של הילדים משפיעה על שיעור המזונות.
  5. הרכוש שנצבר בחיים המשותפים מתחלק שווה בשווה, חוץ מנכסים "חיצוניים" כמו נכסים מלפני החתונה, ירושות, מתנות או נכסים שהוחרגו בהסכם ממון.
  6. גם בעניין נכסים חיצוניים יש חריגים.
  7. הסכם גירושין יהיה בד"כ עדיף על הליך משפטי מלא.
  8. סרבנות גט היא לא כלי לגיטימי.
  9. טענות בדבר אלימות מכל סוג צריכות להילקח בחשבון וברצינות (גם אם הן טענות שווא).
  10. יש להימנע מכל מהלך אלים (פיסי, מילולי, כלכלי).

זמני שהות ילדים

עד לפני מספר שנים העיקרון המנחה בקביעת זמני שהות של ילדים בגירושין או בפרידה (מה שהיה קרוי גם "משמורת ילדים") הוא שהילדים גדלים אצל האמא והאבא פוגש אותם במסגרת הסדרי ראייה. התפיסה הזו הייתה נכונה לתקופה בה הבעל יצא לעבוד, בעוד שהאישה היא זו אשר גידלה את הילדים.

היום הגישה הזו היא לא רלוונטית משום שקביעת זמני השהות נגזרת מכך שאבות רבים מעורבים מאוד בחיי ילדיהם ושותפים מלאים לגידולם. ברירת המחדל היא קביעת זמני שהות שווים (בעבר "משמורת משותפת"). המאפיינים המרכזיים של זמני שהות שווים הם:

  • הילדים נמצאים שווה בשווה מבחינת היקף זמנים אצלך ואצלך גרושתך (או בת זוגך לשעבר).
  • ההורים גרים בסמוך זה לזה, ובקרבת יחסית למוסדות החינוך והמסגרות החברתיות של הילדים.
  • ההורים מסוגלים לנהל תקשורת בריאה ומכבדת לטובת ילדיהם.
  • בכל אחד מהבתים יש לילדים חדר ומקום קבוע משלהם.

שים לב שאם בעבר ילדים מתחת לגיל 6 היו משובצים כמעט אוטומטית אצל האמא, היום הדברים שונים לחלוטין. זמני שהות שווים יכולים בהחלט להיקבע גם בגילאים מוקדמים.

האם זמני שהות שווים הם תמיד הפתרון? לא בהכרח. יש מצבים שבהם אי אפשר לקבוע זמני שהות שווים מסיבות כמו העדר תקשורת בין ההורים, מעבר מקום מגורים וכדומה. ההסדר שייקבע בסיטואציות אלה הוא שהילדים גרים בעיקר אצל אחד מההורים (בד"כ האם), ומקיימים מפגשים עם ההורה השני. על פי רוב בתדירות של פעמיים בשבוע, כל סופ"ש שני וחגים לסירוגין.

מזונות ילדים

מזונות הילדים הוא אחד מהנושאים שמהם אבות חוששים יותר מכל. בעיקר ביוקר המחיה במדינה שבה יש למשפחות רבות 2-4 ילדים והמזונות יכולים להגיע לסכומים של אלפי שקלים בחודש. גברים רבים דואגים מהקושי הכלכלי של עמידה בתשלום מזונות בתוספת שכר דירה (או משכנתה), הוצאות וכדומה.

חשוב לדעת שהעקרון המנחה כיום לגבי חישוב מזונות ילדים הוא הנסיבות הספציפיות. מצד אחד, מה הם באמת הצרכים של הילדים, ומצד שני, מה הם היכולות הכלכליים האמיתיים של הצדדים. היכולות הללו נבחנות מכלל המקורות ולא רק ממשכורת וחסכונות. למשל, בעלות על נכסים, הון עצמי גבוה במיוחד וכדומה.

היקף זמני השהות משפיע על היקף המזונות עד כדי מצבים שבהם ייתכן שלא ייפסקו מזונות כלל (זמני שהות שווים, ילדים מעל גיל 6 ורמת הכנסות זהה יחסית בין האב לאם).

כמה תידרש לשלם והאם תוכל לעמוד בזה? התשובה משתנה (מאד) ממקרה למקרה. על מנת לנתח את הסיטואציה לאשורה חשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי.

חלוקת רכוש

רבים מהגברים שעומדים בפני הליך גירושין מוטרדים מחלוקת הרכוש וזו בהחלט בסוגיה מורכבת. אם בני הזוג חתמו מבעוד מועד על הסכם ממון, הרכוש יחולק על פי הקבוע בהסכם. בכל מקרה אחר הרכוש יחולק באופן שווה והדבר נכון גם לגבי חובות משותפים.

יחד עם זאת, נבהיר – נושא חלוקת רכוש, כמו כל נושא אחר בגירושין, נתון למשא ומתן מול הצד השני. אפשר ורצוי, בעזרת ליווי משפטי מקצועי, להגיע להסדר חלוקת רכוש אשר יהיה הוגן כלפי שני הצדדים.

נכסים שלא מתחלקים? ישנם מקרים שבהם לא כל הרכוש מתחלק שווה בשווה. האופציה השכיחה היא כאשר יש הסכם ממון ונכסים מסוימים "הוחרגו" ממצבת הרכוש המשותפת. אופציה נוספת היא שיש נכסים שלכאורה לא צריכים להתחלק, כמו דירה שהייתה בבעלות אחד מהצדדים לפני הנישואין, אבל מתחלקים בכל זאת מסיבות שונות. השכיחות שבהן הן משך זמן הנישואין או החיים המשותפים. למשל, אם בני הזוג מתגרשים אחרי 20 שנה, ייתכן שגם דירה מלפני החתונה תתחלק בגירושין. הכל כמובן בהתאם לנסיבות, לתרומה ההדדית לתא המשפחתי וכדומה.

כתובה, גט, מזונות אישה

גירושין בישראל כוללים לעתים קרובות גם היבטים נוספים שכדאי להכיר:

  • כתובה – במידה שהתחתנתם כדת משה וישראל, וככל שחתמת על כתובה, ייתכן ותחויב בסכום הכתובה. שימו לב שישנם מקרים שבהם החיוב בכתובה לא יהיה לפי הסכום שנחתם (במקרים שבהם הסכום הוא "מוגזם") וייתכנו מצבים שבהם אישה מאבדת את זכותה לכתובתה (כמו בגידה).
  • מזונות אישה – אישה זכאית לקבל מזונות אישה כל עוד הגירושין לא נכנסו לתוקף. מדובר בסכום שמועבר לאישה בכדי לאפשר לה לשמור על רמת חייה כל אימת שבני הזוג נישואין. בדומה לכתובה, גם הזכות למזונות איננה חד משמעית ונתונה לפרשנות. למשל, אישה עובדת שמתפרנסת היטב ושעזבה את הבית מרצונה החופשי לא תהיה בהכרח זכאית למזונות אישה.
  • גט – גט הוא לא כלי משפטי וסרבנות גט היא לא אופציה. אמנם הגירושין לא יבואו לכדי תוקף בהעדר גט, אבל גברים סרבנים עלולים למצוא את עצמם נתונים תחת סנקציות קשות ביותר (עד אפילו מאסר בפועל). איומים בנושא הגט הם איומים באקדח ללא מחסנית ורצוי להימנע מהם.

אלימות?

גירושין ופרידה מלווים במתח ומהווים לעתים "נקודת שיא" ביחסים שהיו מתוחים זה מכבר. פעמים רבות עולות טענות בדבר אלימות מצד האישה כלפי הגבר (יש גם גברים שנפגעים מאלימות אך הדבר פחות שכיח).

שים לב! אסור להקל ראש בטענות אלימות, אפילו אם הן מוגזמות, מופרזות ואפילו שקריות לחלוטין. בתי המשפט בישראל נוקטים במדיניות של אפס סובלנות כלפי אלימות במשפחה ויש להתייחס לטענות כאלה ברצינות. כולל פנייה בהקדם לעורך דין שמלווה אותך לטובת קבלת החלטות מושכלות.

טענות בדבר אלימות יכולות לגרום להוצאת צווי הרחקה, צווי הגנה, לפגוע בזכות לפגוש את הילדים ועוד. זכור שאלימות במשפחה היא בעלת צורות שונות, החל מאלימות פיסית ועד אלימות מילולית ואפילו אלימות כלכלית או התנהגותית. הימנע מאלימות מכל סוג ודע שגם טענות סרק יכולות להסב נזקים משמעותיים אם לא מטפלים בהן במקצועיות.

פנייה לייעוץ משפטי

במסגרתו של הליך הגירושין, עומדות לגבר זכויות רבות, אולם חשוב להבין שמיצוי מלא של הזכויות, מחייב ייעוץ וייצוג משפטי של עורך דין גירושין.

ההליך המשפטי הוא מורכב מאוד ויש להתנהל בו בזהירות רבה ומתוך תכנון ומחשבה. כל טעות בניהול ההליך עלולה לעלות ביוקר ולכן, לא ניתן לנהל את הליך הגירושין באופן עצמאי, אלא יש צורך בייצוג משפטי.

אם ברצונך לשמור על זכויותיך בהליך הגירושין – פנה לעורך דין מומחה, בעל ניסיון בייצוג בתיקי גירושין. עורך הדין יבחן לעומק את נסיבות המקרה, יבין מהם מטרותייך בהליך זה ובהתאם, יחליט מהי הדרך הטובה ביותר לניהול תיק הגירושין.

בכדי לדעת מהן הזכויות שלה, עבור לעמוד זכויות האישה בגירושין >>

לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות התקשרו: 

או כתבו לנו ונחזור אליכם

קראו מידע נוסף בנושא זכויות הגבר בגירושין

ההחלטה של בני זוג להתגרש, משפיעה בצורה דרמטית על הילדים. ראשית, משום שהפרידה היא ניפוץ המסגרת בה חיו כל חייהם. שנית, לא פעם מתנהל בין ההורים מאבק משפטי בגירושין והילדים…

...

החזרה לשגרה לאחר תקופת הקורונה יכולה לאתגר את הזוגיות, ההורות והתא המשפחתי. אחרי הכל, מתי לאחרונה בילינו כל כך הרבה זמן בחיק המשפחה הגרעינית. "סגורים" בבתים ויוצאים לגיחות קצרות בלבד…

...

כאשר מגישים תביעה לגירושין בבית הדין הרבני, צריך לצרף עילות לגירושין – דהיינו הסיבות בעטיין אתם מעוניינים להתגרש והן בעלות משקל רב יותר, כאשר אחד מבני הזוג אינו רוצה להתגרש….

...

צרו קשר

הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית, ללא כל התחייבות.

דילוג לתוכן